gierst sesamzaadkoek la vie est belle

May 30, 2022

Gebakken krieltjes, boontjes met tomaten-sjalotsaus en kruidenveganaise

Ingrediënten voor 3 personen:

 

  • 500 gram krieltjes
  • 500 gram boontjes
  • 2 kleine sjalotjes
  • 3 tomaten
  • 1 teen look
  • 1 theelepel Provençaalse kruiden
  • 3 La vie est belle Gierst-sesamzaadkoeken
  • 3 eetlepels veganaise (of maak het zelf methet recept onderaan)
  • 2 handenvol basilicumblaadjes
  • Als afwerking: tuinkers
  • Olijfolie, peper en zout

Ingrediënten voor 250 ml veganaise:

  • 2 tl mosterd
  • 100 ml ongezoete sojamelk
  • 1 el wittewijnazijn
  • 1/2e tl zout
  • Snuif zwarte peper
  • 150 ml zonnebloemolie
  • Optioneel: een halfteentje look, geperst

Bereidingswijze (40 min):

 

1. Spoel de krieltjes, schil ze niet. Kook ze 15 minuten in een stoofpot tot wanneer ze net gaar zijn.

2. Spoel de boontjes en verwijder het harde uiteinde. Kook in 10 minuten gaar en giet af.

3. Snipper ondertussen de sjalot en snij de tomaat in blokjes. Verhit wat olijfolie in een middelgrote pan met deksel. Bak de sjalot 5 à 10 minuten op middelhoog vuur tot wanneer het goudbruin begint te kleuren. Voeg de tomatenblokjes toe, samen met de geperste look, de Provençaalse kruiden en flink wat peper en zout.

4. Giet de krieltjes af. Doe wat olie in de stoofpot, voeg de krieltjes weer toe en bak ze in een vijftal minuten bruin en krokant. Kruid met zout.

5. Bak de burgers goudbruin, warm en krokant in wat olijfolie.

6. Maak de kruidenveganaise: hak eenhandvol basilicum fijn en meng met de veganaise. Kruid met flink wat peper en zout.

Serveer de gebakken krieltjes met de boontjes en de burger. Lepel wat tomaten-sjalotsaus over de boontjes, serveer met een handvol tuinkers en een lepel veganaise. Werk af met enkele blaadjes basilicum.

Bereiding veganaise (10 min):

1. Zet alle ingrediënten minstens een uur op kamertemperatuur.

2. Neem een hoge, smalle beker. Doe er alle ingrediënten in, behalve de zonnebloemolie. Meng goed met een vork of garde.

3. Zet je staafmixer inde beker. Mix op middelmatige snelheid, terwijl je de zonnebloemolie in een fijn straaltje langzaam toevoegt. Beweeg de staafmixer heel langzaam van beneden naar boven en terug.

4. Blend tot eenlobbige veganaise. Proef en kruid bij met peper en zout.

gierst sesamzaadkoek la vie est belle

Gierst-sesamzaadkoek

Een ménage à trois van gierst, Emmentaler en peterselie.